Довідка про стан виноградних насаджень України на 1 серпня 2022 року
Published: 01.08.2022 y., 15:27 | Author: Кузьменко Артем
Липень на півдні України відзначався переважно жаркою, місцями зі зливовими дощами, погодою. Середньомісячна температура повітря становила 24–26℃, максимальні температури повітря піднімалися до 32–36℃, а мінімальні знижувались до 14–15℃, у Запоріжжі до 11℃. За даними спостережень на метеорологічному посту при ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» сума температур повітря стійко вище +10℃, на 31 липня становила 2130℃, що вище середніх багаторічних значень на 180℃. Опади в основному носили зливовий характер й розподілялися нерівномірно, як за часом, так і по території. Кількість опадів на території селекційних ділянок інституту склала 10 мм або 19% від норми.
На поточну дату вегетаційного періоду виноградні кущі в умовах Південного Степу перебувають у фазах росту та достигання ягід залежно від біологічних особливостей сортів.
Посушливі умови вегетації сприяють передчасному завершенню росту пагонів та початку стадії їх визрівання.
Спостерігається нерівномірність розвитку ягід, що може знизити середню масу грона. В подальшому за умов відсутності ефективних опадів це призведе до значного зменшення врожайності насаджень у культурі без зрошення.
При системі обробітку ґрунту за типом чорного пару його вологість на кінець липня варіює у 1 м шару від 51 до 69% НВ. Для поточної фенофази винограду оптимальна вологість ґрунту дорівнює 65–70% НВ.
У зв’язку з посушливими умовами з метою збереження і ефективного використання вологи, на виноградних насадженнях слід мінімізувати роботи з розпушування ґрунту. Культивації проводити на глибину не більше 6–8 см.
На виноградниках плодоносного віку, на яких відсутні ознаки пошкодження листків хворобами, в першій декаді серпня необхідно провести чеканку пагонів. Однак треба враховувати, що добрі результати чеканки проявляються на сильнорослих сортах, закладених на родючих ґрунтах та на зрошуваних ділянках. Не рекомендовано проводити чеканку на слаборослих сортах, на молодих неплодоносних або уражених грибними хворобами кущах.
У поточний період, окрім заходів контролю гронової листокрутки, слід звертати увагу на наявність ушкоджень вегетативної маси кущів сисними шкідниками, в основному виноградним трипсом.
У цей період потрібно застосовувати інсектициди з коротким терміном очікування, наприклад Проклейм, р. г. (0,4 кг/га) у якого тривалість захисної дії становить понад три тижні, чого цілком достатньо для останньої інсектицидної обробки та надійного і повного контролю різних фітофагів, в тому числі й сисних.
Слід продовжувати спостереження за хворобами – мілдью та оїдіумом – та не нехтувати захисними заходами, хоча поки що через несприятливі погодні умови мілдью не є такою великою проблемою, як минулого року.
У серпні місяці серед хвороб, найбільш небезпечними є гнилі винограду.
Максимально ефективно знизити ймовірність масового зараження ягід винограду гнилями можливо при застосуванні таких препаратів, як Світч 62,5WG, в.г. (1,0 кг/га), Хорус 75WG, в.г. (0,5-0,7 кг/га), Тельдор, в.г. (1,5 кг/га), Топсін М 500, КС (1,0-1,5 л/га), Бесткур, РК (1,0-1,5 л/га), Натіво, в.г. (0,16-0,18 кг/га), Скала, к.с. (1,2-2,4 л/га), Квадріс (0,8 л/га) та ін.
Для отримання екологічно безпечної продукції необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів та залежно від рівня їх токсичної дії, та використаного препарату, останню обробку на виноградниках слід провести не пізніше, ніж за 7–14 та 25–30 діб до збору врожаю.
Максимально ефективно знизити ймовірність масового зараження ягід винограду гнилями можливо при застосуванні таких препаратів, як Світч 62,5WG, в.г. (1,0 кг/га), Хорус 75WG, в.г. (0,5-0,7 кг/га), Тельдор, в.г. (1,5 кг/га), Топсін М 500, КС (1,0-1,5 л/га), Бесткур, РК (1,0-1,5 л/га), Натіво, в.г. (0,16-0,18 кг/га), Скала, к.с. (1,2-2,4 л/га), Квадріс (0,8 л/га) та ін.
Для отримання екологічно безпечної продукції необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів та залежно від рівня їх токсичної дії, та використаного препарату, останню обробку на виноградниках слід провести не пізніше, ніж за 7–14 та 25–30 діб до збору врожаю.
2 Comments