Assortment of wine products
National Scientific Centre «V.Ye. Tairov Institute of Viticulture and Winemaking» NAAS of Ukraine

Таїровське біле – столове біле сухе марочне

Вино з винограду сорту Сухоліманський білий, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова шляхом схрещування сортів Шардоне та Плавай, вирощеного на виноградниках Дослідного господарства «Таїровське». Вино має солом’яне забарвлення із зеленувато-золотистим відтінком, аромат-букет плодовий з квітково-смолянистими тонами. Смак повний, помірно свіжий, злагоджений. Вино подають при вживанні нежирної їжі та для вгамування спраги, розбавляючи водою. Кондиції вина: об’ємна частка спирту етилового 10,5-13,0%; масова концентрація цукрів – 0,2 г/100см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Таїровське червоне – столове червоне марочне

Вино з винограду сорту Одеського чорного, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова шляхом схрещування сортів Каберне-Совіньйон і Алікант Буше вирощеного в дослідних господарствах інституту: ім. Суворова та «Таїровське». Вино має рубіново-гранатове забарвлення. Складний букет, що запам’ятовується, саф’яново-пасльоновий з смолянистими відтінками. Смак повний, екстрактивний, помірно свіжий, гармонійний. Вино подають при вживанні жирних м’ясних страв. Кондиції вина: об’ємна частка етилового спирту 10,0 – 13,5%; масова концентрація цукрів – 0,3 г/100см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Рубін Таїровський – столове червоне

Вино з винограду сорту Рубін таїровський, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова шляхом схрещування сортів Одеський стійкий та Сейв-Вілар 23657. Урожай винограду вирощений на виноградниках дослідного господарства «Таїровське». Вино характеризується гарним рубіновим забарвленням. Аромат добре вираженого столового червоного вина з легким смолянистим тоном. Смак червоного вина досить повний, свіжий з м’яким ароматом. Вино добре йде при споживанні жирної та нежирної м’ясної їжі. Кондиції вина: об’ємна частка етилового спирту 10,0 – 13,0%; масова концентрація цукрів – 0,2 г/100см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Золоті ворота – столове біле напівсухе

Вино, виготовлене з сортів винограду Сухоліманський білий та Аліготе, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова, вирощених на виноградниках дослідного господарства «Таїровське». Вино має інтенсивно-солом’яне забарвлення із зеленувато-золотистим відтінком. Аромат яскравий, квітково-мускатний, повний смак, м’який, злагоджений. Вино п’ють для вгамування спраги і як святковий легкий напій. Кондиції вина: об’ємна частка спирту етилового 9,5-11,0%; масова концентрація цукрів – 2,0-3,0 г/100 см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Скіфське – столове червоне напівсолодке

Вино отримане із двох сортів винограду селекції Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова, Одеського чорного та Рубіна таїровського. Вино має інтенсивне рубіново-гранатове забарвлення, складний аромат з тоном в’яленого чорносливу і вишні, і легким відтінком меду і родзинок. Смак повний, з приємною терпкістю, гармонійний. Вино використовують як святковий напій та при дружніх бесідах. Кондиції вина: об’ємна частка етилового спирту 9,0-12,0%; масова концентрація цукрів – 5,0±0,5 г/100см³; масова концентрація титрованих кислот 4-6 г/дм³.

Хаджибей – біле, міцне

Вино готують із двох сортів винограду Сухоліманський білий та Ркацителі, вирощених на виноградниках дослідних господарств інституту ім. Суворова та «Таїровське». Вино має гарне бурштиново-золотисте забарвлення. Букет специфічний з тонами смолянистого пенькового каната. Смак повний, екстрактивний, мужній. Вино споживають як аперитив для зігрівання організму. Кондиції вина: об’ємна частка спирту 19,0±0,5%; масова концентрація цукру – 5,0±0,5 г/см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Мускат Таїровський – біле та рожеве десертне солодке

Вино з винограду Мускат одеський селекції Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова, виведеного шляхом схрещування сортів Мускат синій ранній і П’єррель і вирощеного в дослідному господарстві «Таїровське». Вино має у Мускату білого світло-золотисте забарвлення з бурштиновими відтінками, колір Мускату рожевого — від рожевого до гранатового. Аромат квітково-мускатний із цитронно-рожевими тонами. Смак високої десертності, м’який з мускатно-родзинковим присмаком. Вино споживають із десертом. Кондиції вина: об’ємна частка спирту 16±0,5%; масова концентрація цукру не менше 16,0±0,5 г/100 см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Стара Шаланда – десертне, лікерне

Вино готують із винограду селекції Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова Сухолиманський білий та суміші ізабельних сортів. Вино має забарвлення міцного настою чаю із зеленими відтінками. Букет складний, плодово-сухо-фруктовий із смолянисто-димними тонами. Смак високої десертності, оригінальний. Вино споживають наприкінці застілля як розслаблюючий засіб. Кондиції вина: об’ємна частка спирту 14±0,5%; масова концентрація цукру не менше 24,0±0,5 г/100 м³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Овідій – біле десертне, лікерне

Вино з винограду Мускат одеський селекції Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова, виведеного шляхом схрещування сортів Мускат синій ранній та П’єррель та вирощеного у дослідному господарстві «Таїровське». Вино має забарвлення світлого настою чаю із золотавим відтінком, аромат-букет цитронно-медовий із мускатно-фіалковими тонами. Смак високої десертності, густий, маслянистий. Вино споживають як святковий напій із десертом. Кондиції вина: об’ємна частка спирту 14±0,5%; масова концентрація цукру не менше 24,0±0,5 г/100 м³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/д м³.

Таїровське Царське – червоне десертне, лікерне

Вино з винограду Одеського чорного, виведеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова шляхом схрещування сортів Каберне-Совіньйон та Алікант Буше та вирощеного на виноградниках дослідного господарства «Таїровське». Вино має темно-рубінове забарвлення, букет яскравий, оригінальний з тонами вишневої настоянки, сухофруктовий з тонами молочних вершків. Смак повний, високої десертності, маслянистий, шоколадний. Вино використовують як лікувальний напій та споживають з чаєм, кавою та десертом. Кондиції вина: об’ємна частка спирту 14±0,5%; масова концентрація цукру 24,0±0,5 г/100 см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Тира-2500 Ювілейне – мадера

Для виробництва вина використовують три нові сорти: Овідіопольський, Іскорка та Загрей у співвідношенні 2:1:1. Виноматеріали готують зброджуванням сусла на мяззі до залишкового цукру 6-7% та закріпленні виноматеріалу до 19,5% спирту. Теплова обробка виноматеріалів (мадеризація) триває 5 місяців при температурі 40-45°С з барбатуванням виноматеріалів один раз на місяць по 15 хв. Після двох місяців мадеризації до виноматеріалів додають дубову тріску українського виробництва по 50 г на 1 літр. Подальшу теплову обробку проводять із періодичним барбатуванням виноматеріалу двічі на місяць по 15-20 хвилин. Після мадеризації вино обробляють щадними обклеювальними засобами та витримують у бочці 2-3 роки. Міцне біле вино типу мадера «Тіра-2500 Ювілейне» має темно-золотисте забарвлення, яскравий аромат мадери, повний, трохи терпкий гармонійний смак із присмаком гартованого горіха. Вино споживають як аперитив і підвищення життєвого тонусу. Кондиції вина: об’ємна частка спирту етилового 19±0,5% ;масова концентрація цукру 5,0±0,5 г/100 см³; масова концентрація титрованих кислот 5±0,5 г/дм³.

Таїровське чарівне – столове біле напівсолодке

Вино виготовлене із сортів винограду Сухолиманський білий та Аліготе, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова, вирощених на виноградниках дослідного господарства «Таїровське». Вино має інтенсивно-солом’яне забарвлення із зеленувато-золотистим відтінком. Аромат чистий, освіжаючий, із квітковими тонами. Смак легкий та гармонійний. Кондиції вина: об’ємна частка спирту етилового 9,0-12,0%; масова концентрація цукрів – 4,0-5,0 г/100 см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Таїровське оксамитне – столове червоне напівсолодке

Вино виготовлене з сортів винограду Одеського чорного, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова шляхом схрещування сортів Каберне-Совіньйон та Алікант Буше вирощеного в дослідних господарствах інституту: ім. Суворова та «Таїровське», і європейських сортів або повністю із суміші європейських сортів винограду. Вино має рубіновий колір із гранатовим відтінком. Аромат складний із тонами сухофруктів. Смак повний, гармонійний та м’який. Вино подають до десертів, фруктів та суфле. Кондиції вина: об’ємна частка спирту етилового 9,0-13,0%; масова концентрація цукрів – 4,0-5,0 г/100см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.

Таїровський корал – столове червоне напівсухе

Вино виготовлене із сортів винограду Одеського чорного, створеного селекціонерами Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова шляхом схрещування сортів Каберне-Совіньйон та Алікант Буше вирощеного в дослідних господарствах інституту: ім. Суворова та «Таїровське», і європейських сортів або повністю із суміші європейських сортів винограду. Вино має червоний колір із рубіновим відтінком. Аромат чистий характерний для червоних сортів винограду. Смак легкий, злагоджений, з помірною терпкістю. Вино подають до м’ясних страв. Кондиції вина: об’ємна частка спирту етилового 9,0-14,0%; масова концентрація цукрів – 2,0-2,5 г/100 см³; масова концентрація титрованих кислот 5-7 г/дм³.