Золота медаль ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» на ІІ Всеукраїнському дегустаційному конкурсі виноробної продукції «ОДЕСЬКИЙ ЗАЛИВ – 2020»
Опубліковано: 11.08.2020 р., 12:13 | Автор: Кузьменко Артем
Вино ординарне столове сухе біле «Ароматний» з однойменного сорту винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» отримало золоту медаль на ІІ Всеукраїнському конкурсі виноробної продукції «Одеський залив», що проходив в м. Одеса 6-7 серпня 2020 р. За результатами сліпої дегустації за міжнародною системою OIV зразок вина «Ароматний» 2019 року врожаю отримав 88,0 балів.
Журі конкурсу у складі 11 кваліфікованих експертів, що мають сертифікати 3 та 4 рівня WSET, на чолі з головою Ніколайчук Євгенією оцінювали зразки, надані 38 підприємствами-учасниками з різних виноробних регіонів України. Всього до участі в конкурсі було допущено 176 зразків, з яких: 17 – міцні спиртні напої, 16 – ігристі вина, 70 – червоні вина, 52 – білі вина.
Сорт винограду Ароматний був виведений селекціонерами Інституту ім. В.Є. Таїрова (Мелешко Л.Ф., Чебаненко Є.П., Тулаєва М.І., Банковська М.Г., Письменна Л.М., Герус Л.В.) та включений до Реєстру сортів рослин України у 2009 р. У своєму генотипі сорт має 76% V.vinifera, 13,2% V.labruska і 6,8% V.rupestris та 4% інших, завдяки чому сорт має високу морозо- та зимостійкість, стійкий до грибних хвороб.
У 2019 р. золоту нагороду І Всеукраїнського конкурсу виноробної продукції «Одеський залив» Інститут ім. В.Є. Таїрова отримав за вино ординарне столове сухе біле «Загрей» 2018 року врожаю з дегустаційною оцінкою в 86,43 бали (сорт винограду внесений до Реєстру сортів рослин України у 2006 р.).
Спільна праця селекціонерів та виноробів дозволяє розкрити потенціал нових сортів та створити унікальні вина, що достойно оцінюються дегустаційними комісіями конкурсу.
Ще раз щиро вітаємо колег та зичимо науковцям ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» натхнення, нових успіхів, здобутків та досягнень!
Для довідки:
Всеукраїнський конкурс вин і спиртних напоїв «ОДЕСЬКИЙ ЗАЛИВ», організований Одеською обласною Радою, Одеською національною академією харчових технологій, Науково-навчальною лабораторією сенсорного аналізу ОНАХТ, компанією Експо-Юг-Сервіс (Україна) спільно з британською компанією «Gustos Life» (Молдова).